Familiewapen van Lennep ©verKennemerland Lindenblad      

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's

Oude lindebomen op het Manpad worden vervangen
290 jaar oude bomen

Op het Huis te Manpad zijn in de winter van 2018/2019 de eeuwenoude, maar verzwakte lindebomen op het voorplein vervangen door vitale exemplaren. De kwaliteit van de oude bomen is zo slecht dat bij iedere storm er schade aan de historische gebouwen kan ontstaan. Kap van de bomen is onvermijdelijk en noodzakelijk. Met het planten van nieuwe lindebomen wordt het historische karakter van deze fraaie buitenplaats voor tientallen, zo niet honderden jaren gewaarborgd.

Cultuur versus natuur

Door alle bomen, 21 stuks, tegelijkertijd te vervangen kiest de stichting Huis te Manpad ook voor het culturele aspect. De nieuwe bomen komen op exact dezelfde plek als de oude bomen, waardoor het driehoeksverband uit de klassieke Franse tuinaanleg uit 1735 behouden blijft. Over 50 jaar, wanneer de jonge exemplaren echt volwassen zijn, straalt het Huis te Manpad dezelfde grandeur uit zoals verbeeld in de tekening uit 1773 van Hendrik Keun.

Gekloonde lindebomen

Deze vervanging past in een uitgekiend plan. Een beheerplan dat al in 2003 is opgesteld. Toen werd reeds onderzoek gedaan naar de lindenbomen. Naar de kwaliteit, maar ook naar de herkomst. Uitkomst was dat deze door David van Lennep in 1849 in dichtvorm geroemde bomen van een uitzonderlijke soort zijn. Vandaar dat er stekken genomen zijn, waaruit de nieuwe bomen, die nu worden geplant, zijn opgekweekt.

Niet over één nacht ijs

De vervanging gebeurt weloverwogen. Voor de aanvoer van het noodzakelijke zware materiaal wordt een aparte brug gemaakt, die toegang tot het voorplein verschaft. Vervanging gebeurt ook in de winterperiode, de periode waarin de natuur in rust is. Verplaatsing van de opgekweekte, jonge bomen levert dan het beste resultaat.


Manpad-H.Keun-1773

Huis te Manpad in 1773, getekend door Hendrik Keun

Toestemming

Vleermuizendeskundigen hebben afgelopen maanden onderzoek gedaan, maar geen grote populatie in de oude bomen aangetroffen.
Voor deze forse ingreep heeft de Gemeente Heemstede toestemming verleent. In 2010 waren de lindebomen langs de Herenweg en de slotgracht reeds vervangen, die nieuwe bomen staan er nu florissant bij.

Meer op internet lezen over... Quinconce  

Heeft u vragen over de vervanging van deze bomen dan kunt u via e-mail contact opnemen met Bas van der Hengst, tuinbaas van Huis te Manpad.
stormschade
stormschade januari 2018
lindenkap 2010
holle lindebomen 2010
lindenkap 2010
bomenkap 2010
 

twitter©verKennemerland.nl