Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws van Huis te Manpad 2010
of 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022


Uit het lood

Dat stond één van de fruitmuren. Niet 4%, zoals wel vaker voorkomt bij oude muren, maar wel 13%.
Reden voor het bestuur van de Stichting Huis te Manpad om deze muur te laten restaureren. Hierbij wordt de oude muur zoveel mogelijk intact gelaten.

De fundering, op één van de foto's goed te zien, bestaat uit een vrij zachte, roodgebakken steen. Na het rechtzetten van de muur wordt deze opnieuw gevoegd met kalkzand-mortel, waarna er nieuwe leifruitbomen (peren) en zachtfruit struiken (bramen) aangeplant zullen worden.

Na deze restauratie kan de fruitmuur weer vele tientallen jaren mee.

(november 2010)

herstel fruitmuur 2010
herstel fruitmuur 2010 herstel fruitmuur 2010


Najaarzon

Genieten van een najaarzonnetje. Wie wil dat niet?
Deze heidelibel koestert zich aan de warme zon en de warmte van de kale boomstam, zij gebruiken vaak een vaste plek als uitvalsbasis: om op te warmen of om prooien te vangen. Heidelibellen vliegen vooral in het najaar. In Nederland zijn er twee soorten die vrij algemeen zijn: de bruinrode en de steenrode heidelibel, onderscheid is behoorlijk lastig. Zelfs voor de kenners. Jan-Willem van Velzen laat weten dat dit een bloedrode heidelibel is, herkenbaar aan de zwarte poten.

(oktober 2010)


heidelibel, oktober 2010


Druivenkas

Druivenkas

In de moestuin staat ook een druivenkas met daarin twee druivenstokken van het ras Frankenthaler. Deze druiven worden door de tuinbaas heel specifiek verzorgd: opbinden, snoeien, bemesten, krenten en oogsten. Vorig jaar ging het mis: meeldauw, maar dit jaar hangen de trossen er schitterend bij.

(september 2010)



Paddenstoelen

In augustus neemt het aantal paddenstoelen in het bos toe. De herfst is in aantocht! Op Huis te Manpad komen vele soorten paddenstoelen voor. Ieder biotoop kent zijn specifieke soorten: onder de beuken vindt u de russula's, bij de berken wellicht de vliegenzwammen. Ook de boleet (zie foto hiernaast) komt voor in het beukenbos. Loop eens mee op een excursie en ga met de gids op ontdekkingstocht.

(augustus 2010)


boleet, augustus 2010


Buitenplaatsen

Buitenplaatsen

2012 wordt het jaar van de Buitenplaatsen. Althans dat is de bedoeling van de daartoe opgerichte stichting. "Door middel van publieksgerichte activiteiten willen wij de kennis van en betrokkenheid bij historische buitenplaatsen vergroten." Meer nieuws van deze stichting is te vinden op de website: www.buitenplaatsen2012.nl

(juli 2010)



Afsluiting onderhoudsplan

Laten zien wat er gedaan is. Dat was afgelopen vrijdag het leitmotiv bij de feestelijke afsluiting van vele jaar grootschalig onderhoud. Daarnaast werd er stilgestaan bij het jubileum van tuinbaas Fred van der Hengst. Speeches van de voorzitter en de penningmeester van de stichting, een rondleiding over het terrein en na afloop een toast op het succes van het afgelopen werk.

En dat onder een heerlijke voorjaarzon!

(juni 2010)


Feest op het Manpad


Kastanjeboom, mei 2010

Reuzenkastanje

Mocht u denken dat alle oude bomen op Huis te Manpad afgelopen winter neergehaald zijn, dan heeft u het mis.

Op een groot aantal plekken staan nog majestueuze bomen, zoals deze 'reuzenpaardenkastanje'. Als je eronder staat en omhoog kijkt, lijkt het wel een kathedrale basiliek van de Groene Kerk. In deze 'kerk' is het genieten met het frisse groen in de maand mei.

En naast deze oude kanjer staat een even grote beukenboom.

Vanaf de Herenweg zijn deze bomen niet te zien, maar wel tijdens de wekenlijkse excursie. Loop een keer mee!

(mei 2010)



Fruitbomen in bloei

Als u van bloeiende fruitbomen houdt, moet u beslist komende weken een excursie meelopen. De perenbloesem langs de slangenmuur staan er fantastisch bij. Sommige soorten nog maar nauwelijks in blad, maar toch al volop bloemen.

Dat vonden de deelnemers aan de dinsdagmiddagexcursie én de honingbij, die zoekend naar stuifmeel en nectar voor een goede bestuiving zorgdraagt.

De gegevens over de excursie, vertrekdata etc. staan op de pagina over bezichtiging.

Lees hier het artikel (in pdf) uit het Weekblad Kennemerland Zuid (29 april 2010)

(april 2010)


Perenbloesem, april 2010


Feest op het Manpad!

Afgelopen maandag (1 maart 2010) was het feest op Huis te Manpad. Fred van der Hengst, de tuinbaas en beheerder, vierde zijn 40-jarig jubileum.

Het was zelfs dubbelfeest! Want 27 Lindebomen (eerste fase vervanging Lindebomen) werden op deze eerste dag van de lente geplant.


Lees hier het artikel (in pdf) uit het Weekblad Kennemerland Zuid (4 maart 2010)

(maart 2010)


De jubilaris, maart 2010


Jonge bosuilen, februari 2010

Jonge bosuilen

Koude wintermaanden? De bosuilen dachten daar anders over en vinden voldoende muizen om aan gezinsuitbreiding te denken. En waarom wachten op mooi weer? Ze hebben de daad bij het woord gevoegd en hebben nu al twee mooie uilskuikens.

De muizen op Huis te Manpad moeten op hun tellen passen, want die schrokhalzen van uilen lusten de muizen rauw. Maar ze moeten ze wel zelf opeten. De ouders gooien de net gevangen muizen gewoon in de nestkast. Voeren is er niet meer bij.

(maart 2010,© foto Coen Visser)



Waar gehakt wordt, vallen spaanders

Eens in de 10 of 15-jaar behoren de bomen in het vochtige gedeelte van het terrein op Huis te Manpad te worden gekapt. Dat wordt al eeuwen zo gedaan en leidt tot een speciaal biotoop. Dus waarom zou je dat veranderen? Afgelopen winter is een weer een heel stuk kaal gemaakt.

En als er gehakt wordt in het hakhoutbos (elzen en essen) dan krijg je naast de spaanders, ook mooie stapels met hout.
Nadat het verzaagd en gekloofd is, natuurlijk. Het wit gekleurde hout is essenhout en het oranje is van de elzen. Vroeger gebruikt in de ovens van de bakkerijen, nu in de open haard.

(februari 2010)


Hakhout, winter 2010


De Naald in 2010

Schone Naald

Onderdeel van het groot onderhoud dat momenteel in de noord-oosthoek wordt uitgevoerd is De Naald.

Door alle opslag eens flink terug te snoeien, enkele bomen te kappen (en nieuwe beukenbomen te planten) is De Naald, die twee heroïsche veldslagen uit onze vaderlandse geschiedenis herdenkt, weer goed zichtbaar.

En dat onderhoud is uitgevoerd voordat de bolletjes van het armbloemig look zijn gaan uitlopen. En de vogels weer nesten zijn gaan bouwen.

Lees hier het artikel (in pdf) uit het Weekblad Kennemerland Zuid (11 feb. 2010)

(februari 2010)



Nieuwe plantgaten

In de stromende regen werden nieuwe plantgaten gemaakt door grondbedrijf Otte uit Lisse. (www.ottelisse.nl)

Na het vellen van de oude, zieke Lindebomen zijn de boomstronken uitgefreesd en uitgegraven. Nieuwe grond is toegevoegd in vakken van 3 x 3 meter. Om zwaar materieel op het terrein te krijgen, is er een speciale, tijdelijke brug gemaakt.

Zodra het weer het toelaat, zullen 27 nieuwe Lindebomen worden geplant. Het vervangen van een deel van de Lindebomen maakt deel uit van een omvangrijk onderhoud/herstelplan, waarover later meer.

(februari 2010)


plantgaten maken


Lindebomen op Huis te Manpad


Begin januari is een begin gemaakt met de aangekondigde kap van 27 Lindebomen.

Dat de meeste bomen er slecht aan toe waren, blijkt uit de foto's. Op de open plekken zullen zodra het weer gunstig is, nieuwe Lindebomen geplaatst worden. Daarnaast worden bij een kwekerij klonen van de oude Lindebomen opgekweekt die t.z.t. teruggeplaatst worden op het voorplein.


(januari 2010 foto's Fred van der Hengst)

Lindebomen 2010
Lindebomen 2010 Lindebomen 2010


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023