Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws van Huis te Manpad 2012
of 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022



Verdwaalde berk

Vele bomen op het Huis te Manpad staan er niet zomaar. Ze zijn heel speciaal op een bepaalde plek aangeplant. Vaak in een specifieke lijn of verband, zoals de lindenbomen op het voorplein.

Achter in het park is de oude eikenlaan. Daar staan de bomen in een gebogen lijn. Een groot aantal is inmiddels dood, of is ziek en verzwakt. Paddenstoelen grijpen hun kans, spechten bouwen nesten in de dode stammen, metselbijtjes gebruiken oude kevergangen.

Een berk vond de afgezaagde stobbe van een dode eikenboom een geschikte locatie en staat te stralen in het najaarszonnetje. En dat is altijd een leuk onderwerp op een rondwandeling over Huis te Manpad.


(november 2012)


Berkje op eikenstobbe

Berkje op eikenstobbe


De uitstraling van Huis te Manpad

Dat Huis te Manpad een heel specifieke uitstraling heeft, wordt u duidelijk na het lezen van deze website. Maar ook de natuur lijkt het bijzondere karakter aan te voelen. Buiten het hek, onder de beuken langs de Herenweg, staan dit weekeinde elf(!) vliegenzwammen (Amanita muscaria) te pronken.

Vliegenzwammen kom je vaak tegen onder berken, dennen of soms onder eiken. En hier dus onder beuken! En zo blijkt maar weer, dat mooie natuur niet alleen binnen de hekken van de buitenplaats te vinden is, maar ook daarbuiten.

Deze maand stoppen de reguliere rondleidingen, dus als u nog een herfstwandeling wilt maken over deze fraaie buitenplaats, dan kunt u 13 oktober nog terecht. Vertrek om 10.00 uur aan de poort langs de Herenweg.



(oktober 2012, foto: Paula Bouwens)


Vliegenzwam


Beelden-stoom-storm op Huis te Manpad

Niet uit woede maar uit respect, zo zijn de diverse stenen ornamenten op de buitenplaats afgelopen maand behandeld. Met een penseel, een zacht sponsje of met een hogedrukspuit en stoom, gaan de ambachtslieden van Snoep en Vermeer te werk.
En ook met veel overleg. Want het ene beeld is het andere niet: de ouderdom, de door de beeldhouwer gekozen kwaliteit steen, de standplaats (licht en droog of juist donker en vochtig) zijn allemaal bepalende factoren die de juiste keuze van behandeling zo moeilijk maakt.

En de resultaten? De tuinvaas (rechts midden) is een plaatje, de details komen veel beter uit. De sokkel (links boven) van Diana is weer gerepareerd (en haar rare, zwarte neus is weer normaal). Zelfs de grafsteen van de trouwe jachthond Smous (rechts onder) kan weer tegen een stootje en haalt met gemak de 150ste herdenking van Smous'sterfdag in 2016. Het gedichtje blijft moeilijk leesbaar in het donker onder de beukenbomen. ' Ariadne (links onder), tenslotte, lijkt goddelijker dan ooit, aldus haar pendant Bacchus, maar ze blijft voor hem onbereikbaar.

De klassieke vazen op de monumentale toegangspoort (rechts boven) aan de Herenweg zijn deze week aan de beurt. En krijgen nadat ze eerst goed zijn gereinigd ook nog een verflaagje, alsof ze van Grieks marmer zijn.
Maar kom zelf eens kijken! Tot 15 oktober kunt u de terecht op de wekelijkse rondwandeling op zaterdagochtend.

(september 2012)

Renovatie vaas toegangspoort

Renovatie sokkel

Ariadne
Renovatie tuinvaas

Renovatie hondengrafsteen


Manpad-fietsroute

De Manpad fietsroute

Een aardige manier om Huis te Manpad en haar omgeving te leren kennen, is door de Manpad-route te fietsen.

U kunt overal de route starten, maar een goed beginpunt is het station van Overveen. Dit aardige stationnetje ligt langs de spoorlijn Haarlem-Zandvoort. Die werd aangelegd in 1881 over het terrein van de buitenplaats Belvédère. De eigenaar eiste prompt een speciaal toegangspad tot het perron. En die is er nog.

Verlaat dit station richting het zuiden. Volg voor een 500 meter de Beeckestijn-fietsroute, die vervolgens bij de Brouwerskolk samenloopt met de Manpad-route (zie foto). De Manpad-route gaat links af, via de Duinlustweg langs de buitenplaatsen Duinlust en Koningshof aan de rechterkant. Links bevindt zich Landgoed Elswout. Via het Jagthuis van de buitenplaats Klein Bentveld en het kopje van Aerdenhout (even klimmen) gaat de route verder door Aerdenhout.

Fietsend langs de Boekenroodeweg en de Vogelenzangseweg komt u door de landgoederen Leiduin, Vinkenduin en Woestduin op de Manpadslaan. Voorzichtig de Leidsevaartweg oversteken en het Huis te Manpad ligt aan uw rechterhand.

Zuid-Kennemerland is zo mooi, maar je moet het wel willen zien!

Deze ANWB-fietsroute is bewegwijzerd (totale lengte: 23 km). Klik voor een detailkaart: hier.

(augustus 2012)



De beelden van Huis te Manpad

Een buitenplaats is een eenheid van cultuur en natuur.
En beide onderdelen van zo'n historisch gegroeide eenheid moeten zorgvuldig onderhouden worden. Niet alleen de jaarlijkse zorg ter voorkoming van vorstschade aan de beelden en vazen (cultuur) of de kuipplanten (natuur), maar zo nu en dan ook 'groot onderhoud'. Vooral de beelden die gemaakt zijn in een vroegere periode, die gemaakt zijn van een zachte kalksteensoort, en die niet goed zijn opgewassen tegen de vervuiling uit onze tijd. Die vergen specialistische aandacht.

Deze maand is een onderhoudsproject gestart om de diverse beelden en vazen te restaureren. Zowel de beelden van Jan van Logteren uit 1732 (Ariadne en Bacchus) als de beelden bij de koetshuizen (Daphne en Apollo). Naast de vaas op de wildbaan (zie foto) zijn er op Huis te Manpad nog diverse andere ornamenten op muren en toegangspoorten.

Snoep & Vermeer uit Amsterdam, specialisten op het gebied van monumentale restauratie, gaan het werk klaren.



(juli 2012)


Vaas op de wildbaan


zandbij

Jaar van de bij

Het is dit jaar niet alleen het Jaar van de Buitenplaatsen, maar ook het Jaar van de Bij!

Op Huis te Manpad is al jaren, geheel ingebed in het cultuurlandschap, een bijenschans, waar de imker van de buitenplaats enkele volken met honingbijen houdt.
"Het was een hele koude april-maand, de bijen hebben alle fruithoning zelf opgesmikkeld", zo meldt de imker. Hij heeft goede hoop op een grote honingopbrengst van de lindebloesem. Ook lekker.

Daarnaast is Huis te Manpad het geschikte biotoop voor nog een twintigtal solitaire bijensoorten, bijen die niet als een volk leven, maar alles alleen doen: de 'zzp-ers' onder de bijen.

Afgelopen week werd een voor Huis te Manpad nieuwe soort zandbij ontdekt: is zij niet een dotje?
Het is de zwartbronzenzandbij (Andrena nigroaenea). Meer weten over wildebijen?

(juni 2012)



Ets van Huis te Manpad

In opdracht van het bestuur van de Stichting Huis te Manpad heeft de kunstenaar Han van Hagen (1944) een ets gemaakt van Huis te Manpad. De ets verbeeldt een combinatie van een gezicht op de noordzijde van het huis vanuit het park in combinatie met het tuinbeeld Bachus.

De ets is gemaakt in een beperkte oplage van 50 stuks. Een deel van de oplage is te koop voor belangstellenden. Alle etsen zijn voorzien van een uniek nummer en gesigneerd door de maker. Een grotere afbeelding van de ets vindt u onder het item foto's. De afmetingen van de ets zijn 13,5 x 20,5 cm. en wordt geleverd in een passe partout van 50 x 40 cm. De prijs bedraagt 250,- euro.

De ets is te zien en te koop bij Notariskantoor Huisman, Van Merlenlaan 19, te Heemstede. Informatie over openingstijden kantoor via 023-5289870.



(mei 2012)


Ets Huis te Manpad


metselwerk

Boerenvlechtwerk

Niet alle muren op Huis te Manpad kunnen het zonder steunbeertjes doen. En als er dan steunmuren nodig zijn, zoals bij deze afscheidingsmuur langs de Manpadslaan, dan zijn het wel heel speciale.

"Boerenvlechtwerk, metselwerk zoals dat niet meer op de vakscholen wordt geleerd.", zo noemt de restauratiemetselaar deze vorm. Hij is net aan het laatste deel bezig. Zonder bouwtekening, zonder mal, zelfs de fundering stond scheef. Alleen met een waterpas en een touwtje, wordt deze steunmuur opnieuw opgebouwd. Wij noemen het vakwerk!

Er wordt niet alleen gewerkt met oude stenen, er is ook aandacht voor de specie. Niet de chemische, met salpeterzuur doortrokken cement van de ENCI, maar trasspecie gemaakt van kalk en 'trass'. Dit is zachter en geeft geen vlekken in de stenen. Niet zo agressief voor plant en dier (metselbij).
Zo blijkt maar hoe zorgvuldig deze buitenplaats onderhouden wordt.

Heeft u de nachtegaal al horen zingen op het Manpad? Het struweel op de gekapte vlakte zorgt er voor dat deze zangvogel als broedvogel op de buitenplaats weer terug is!

(mei 2012)



Pinksterbloemen op Manpad

Ondanks de koude paasdagen bloeien de voorjaarsbloemen: speenkruid, pinksterbloemen en de sleutelbloemen.
Kom genieten op het Manpad tijdens één van de voorjaarswandelingen. Vaak is het net even droog, op een regenachtige dinsdagmiddag of zaterdagochtend tijdens de twee uur durende wandeling over deze fraaie buitenplaats.

Deze maand is het Jaar van de Historische Buitenplaatsen begonnen met diverse, landelijke activiteiten. Kijk op de speciale website over het themajaar op: www.buitenplaatsen2012.nl



(april 2012)


Bloeiende pinksterbloemen


reeënspoor

Wild op het Manpad!

Het vochtige biotoop op de buitenplaats aan de zuidwest kant is een ideale schuilplaats voor reeën. Enkele jaren geleden is daar het hakhoutbos gekapt.

De boomstronken lopen al weer aardig uit en deze jonge twijgen zijn voor reeën het ideale voedsel in de winter. De rust op de buitenplaats is een tweede reden waarom deze fraaie dieren hier 's winters verblijven.

(maart 2012)



Kaalslag alom

Maar dat is in dit geval niet erg! Deze winter is er weer druk gewerkt in het hakhoutbos. Dit keer in de noordwesthoek van de buitenplaats. Elzen en essen worden gekapt. Het hout verzaagd en weggehaald. Op de open plekken schieten binnenkort diverse kruiden behorend tot het biotoop van het vochtige landschap omhoog. In twee jaar tijd wordt het een heerlijk struweel voor allerlei insecten, kleine zoogdieren en vogels.

Als u nog wilt genieten van de winterakonieten en de sneeuwklokjes? Dat moet u snel zijn. Het voorjaar is inmiddels hard op weg.


(februari 2012)


Werk in het hakhoutbos, winter 2011/2012


zwitserse brug

Groot onderhoud, winter 2011/2012

De winter is de periode van groot onderhoud. De natuur is in rust en dat is het moment van kappen, zagen en rooien. Daarnaast wordt er ook onderhoud gepleegd aan de paden en bruggetjes. Zo is de Zwitserse brug aan vervanging toe. Een 'Zwitserse' brug komt vaker voor in Zuid-Kennemerland, bijvoorbeeld van Landgoed Elswout. De naam komt van de speelse, van dunne houten stammetjes gemaakte brugleuningen, op de foto liggen ze langs het pad. De brug wordt vervangen voordat het nieuwe excursieseizoen van start gaat (1 februari).

(januari 2012)


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023