Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws van Huis te Manpad 2015
of 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 2022

van de Poll
Van de Poll expositie

Tot 10 januari 2016 toont Museum Van Loon, Keizersgracht 672 in Amsterdam, in het koetshuis de hoogtepunten uit de Collectie Van de Poll, één van de fraaiste portrettencollecties in Nederland.

'Werken van beroemde kunstenaars als Ferdinand Bol, Caspar Netscher, Jan Maurits Quinkhard, Jan Adam Kruseman en Jan Veth, die zelden voor een algemeen publiek te zien zijn. Tezamen geven de werken een prachtig overzicht van de portretkunst door de eeuwen heen. Museum Van Loon geeft bovendien als historisch huis de eigentijdse context weer terug aan de portretten, door ze in een huiselijke omgeving te tonen.', aldus het persbericht.

De moeder van 'Cejet' was Cornelia Jacoba Wouters (afbeelding links). Zij was getrouwd met Jacobus van de Poll. Cejet was de roepnaam van 'Cornelia Henriëtte van de Poll. Op zondag 24 oktober 1773 trouwde zij op twintigjarige leeftijd in Amsterdam met Cornelis van Lennep, eigenaar en bewoner van Huis te Manpad van 1771 tot aan zijn dood in 1813. Cejet overleed veertien jaar later in 1827.

(december 2015)


Eerste openingshandeling Wethouder Hooij

Vorige week woensdag was het dan zover. Mevrouw Heleen Hooij, die sinds 1 september wethouder is in de Gemeente Heemstede, mocht haar eerste openingshandeling verrichten en dat was niet zomaar een handeling.

Bij de monumentale ingang van de buitenplaats Huis te Manpad aan de Herenweg in Heemstede mocht zij het nieuwe informatiepaneel onthullen. Wethouder Hooij, met in haar portefeuille o.a. Groen en Openbare ruimte, deed dit in het bijzijn van diverse betrokkenen: bestuur, bewoners en medewerkers van Huis te Manpad. Met een zwierige zwaai werd het doek door haar weggetrokken.

Het nieuwe informatiepaneel vertelt de voorbijganger een stukje geschiedenis van deze fraaie buitenplaats. Het toont met foto’s vooral dat wat vanaf de ingangspoort niet zichtbaar is, zoals de schitterende beelden van Ariadne en Bacchus gemaakt in 1732 door Jan van Lochteren. Of de speciale behangselschilderingen in het Grote Huis gemaakt door Jurriaan Andriessen. Ook de wereldberoemde slangenmuur met zeldzame peren- en appelrassen ontbreekt niet.

Op het informatiepaneel is te lezen dat de buitenplaats in de wintermaanden niet toegankelijk is. Vanaf 1 februari kunt u op zaterdagochtend of dinsdagmiddag een gratis rondleiding krijgen door het park op. Specifieke gegevens én veel meer over de geschiedenis en de bewoners van Huis te Manpad vindt u op deze website.

(Foto's: Theo Out - november 2015)


Onthulling infopaneel Theo Out


J. Andriessen - RPK

Huis te Manpad gesloten

Het excursieseizoen is voorbij. Het park van Huis te Manpad is niet meer toegankelijk. Vanaf volgend jaar februari kunt u weer genieten van het park door mee te gaan met een excursie. Maar de omgeving van Huis te Manpad is ook de moeite van een bezoek waard.

Als u de Manpadslaan afwandelt komt u bij de buitenplaatsen Woestduin en Leyduin. Ook die waren in het bezit van de familie van Lennep. Of schuin tegenover Huis te Manpad ligt het Wandelbos Groenendaal. Vrij toegankelijk. Zie ook de kaart.

De bekende behangselschilder Jurriaan Andriessen wandelde ook graag rond Huis te Manpad. Wellicht maakte hij op 18 augustus 1803 deze tekening 'Bosweg bij Heemstede', toen hij op bezoek ging bij de herberg De Geleerde Man in Bennebroek.

Andriessen kende de omgeving immers goed. Op Huis te Manpad had hij op 28-jarige leeftijd in 1770 al de nieuwe zaal van behangschilderingen voorzien.

Tekening Rijksprentenkabinet
(november 2015)


Kijk ons nou, © Amsterdam Historisch Museum
Kijk ons nou!

Ook de bewoners van Huis te Manpad behoorden tot de 'inner circle', de grachtengordel, die van de notabelen in Amsterdam. Daniël Lestevenon - bewoner van Huis te Manpad in 1670 - was Luitenant der Burgerij. Ook Wigbold Slicher - hij woonde op Huis te Manpad rond 1720 - was Schepen in Amsterdam, een functie vergelijkbaar met die van wethouder nu. Daarnaast was Wigbold hoofdofficier. Ook zat men vaak in het bestuur van een Goede Doelenorganisatie, zoals het Burgerweeshuis.

In het museum Amsterdam Hermitage is nu een tentoonstelling te zien over die 'inner circle', over de Hollanders uit de zeventiende eeuw.
De tentoonstelling is te zien tot eind 2016.

 

Grote groepsportretten van veelal woest uitziende mannen met baarden die gezellig met hun vrienden en collega's een glas wijn drinken.

Maar waar zijn de vrouwen? In Zuid-Kennemerland, ook op Huis te Manpad, woonden in die periode daadkrachtige vrouwen: Debora Elias, Johanna Jacoba Borski-Van der Velde, Brigitta Rendorp. Maar afgebeeld werden ze zelden.

Kijk voor een voorproefje van de tentoonstelling naar de introductiefilm.

(oktober 2015)Fruitmuur
Open monumentendagen 2015:
'De kunst van het leifruit'

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 zijn er speciale rondleidingen met dit jaar specifieke aandacht voor het leifruit.

Vanaf 10.00 uur start er een elk uur een rondleiding. De laatste vertrekt om ongeveer 15.00 uur, om 16.00 gaat het park dicht. Huisdieren zijn niet toegestaan, de toegang is gratis. U hoeft zich niet aan te melden, de toegang is gratis. Start van de wandelingen is bij toegangspoort aan de Herenweg. Het Grote huis is niet toegankelijk.

Op zondag zijn er ook lezingen om 11.00 en 14.00 uur.

Download de speciale brochure.

(september 2015)Zomerstorm

Storm op Manpad

Ook de zomerstorm van afgelopen maand is niet onopgemerkt op Huis te Manpad gebleven. Diverse bomen moesten het ontgelden, waaronder ook deze eik. Gelukkig viel deze net naast de nieuwe werkschuur. Al met al viel de schade nog mee, het had veel slechter kunnen aflopen.

Een aantal fruitbomen in de boomgaard, volgeladen met nog onrijpe appels, verloren een deel van hun fruit. En dat was weer een lekkernij voor de wespen.

(augustus 2015)Variabele waterjuffer, © verKennemerland
Juffers op het Manpad

Naast vlinders kunnen libellen, waaronder deze waterjuffer, ook rekenen op een grote dosis sympathie. Dat komt bij vlinders door hun 'vrolijke', sierlijke manier van vliegen. Bij libellen wellicht door het fragiel lijkende uiterlijk. Mensen weten dat vlinders en libellen niet kunnen steken en 'geen vlieg kwaad doet' en mooie foto's doen de rest. Zie u hoe ze zich met kleine klauwtjes krampachtig vastklemt aan de bladrand? Schattig toch?

Schrik van de sloot
Toch zijn libellen echte rovers. Als larve leven ze één tot enkele jaren onderwater en zijn dan de schrik van de sloot. Dikkopjes (kikker in wording) en zelfs kleine visjes moeten uitkijken om niet te worden opgegeten. Maar ook als volwassen individu, zoals deze Variabele waterjuffer, die vlak bij het topje van het blad op de uitkijk zit of er niet een vliegje te verschalken is. Zij is helemaal geen lieverdje. Het is eten of gegeten worden in de natuur.

Juffers en Echte libellen
De libellen zijn onder te verdelen in twee onderordes: de juffers en de echte libellen. Het verschil is vrij eenvoudig in het veld waar te nemen: juffers, zijn vaak kleiner, en vouwen hun vleugels als ze stilzitten langs het lichaam. Bij de echte libellen, die vaak forser zijn, staan de vleugels dwars op het lichaam als ze even stilzitten. Of u ze 320 miljoen jaar geleden ook zo sympathiek had gevonden, is nog de vraag. Toen, in het carboontijdperk, vlogen er libellen met een vleugelspanwijdte van 60 cm. Die zou u vast niet zo sympathiek gevonden hebben als deze Variabele waterjuffer.

(juli 2015)Openstelling park Huis te Manpad

Weekend van de buitenplaatsen 2015

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni zijn er, naast de reguliere rondleiding op zaterdagochtend, vanaf 11 uur extra rondleidingen door het park.

Deze rondleidingen worden georganiseerd in het kader van het 'Buitenplaatsenweekend 2015' en geven u een goede impressie van deze fraaie buitenplaats.

Elk uur start er een rondleiding. De laatste vertrekt om ongeveer 15.00 uur, om 16.00 gaat het park dicht. Huisdieren zijn niet toegestaan, de toegang is gratis. U hoeft zich niet aan te melden. Start van de wandelingen is bij toegangspoort aan de Herenweg.
Het Grote huis is niet toegankelijk.

(juni 2015)Doronicum, © verKennemerland
Koud voorjaar

'De lente van 2015 is met een gemiddelde temperatuur van 9,2 graden koel verlopen. Vooral in mei is het kouder dan normaal geweest met 12,5 graden. Dat is ruim onder het gemiddelde van 13,1 graden. Maar de lente was ook zonnig en droog.', aldus het KNMI in een persbericht eind mei.

Nu zal niet iedereen dit prettig vinden, maar het is een voordeel voor alle voorjaarsbloeiers op Huis te Manpad. Die staan nog steeds te bloeien, zoals de Voorjaarszonnebloem en de diverse wilde hyacinten. Een genot om te zien. Loopt u een keer mee?

(30 mei 2015)Stinsenplanten bloeien vroeg!

Door de zachte winter bloeien sneeuwklokje, krokus en winterakoniet erg vroeg. Iedereen kan vanaf 3 februari van deze mooie voorjaarsbloeiers genieten op de Buitenplaats Huis te Manpad te Heemstede. Het huis en park behoren tot de best bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland. Na de vroege bloeiers volgen andere bloemen: voorjaarshelmkruid, bosanemoon, narcis, het zeer bijzondere Haarlems klokkenspel en nog veel meer soorten.

Manpad is niet alleen bekend van de vele stinsenplanten, ook de fruitmuren zijn beroemd. Eén daarvan is de langste ‘slangenmuur’ van Europa. Daar vlakbij is een nieuwe werkschuur gebouwd die dit jaar geopend zal worden. Ook dit jaar zullen de excursiegangers de vaste groep mandarijneenden zien en wellicht de spectaculaire wielewaal. Een nieuwe ontwikkeling is de aanwezigheid van wat reeën die zich schuil houden in het dichte hakhoutbos.

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van 3 februari t/m 13 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van 3 februari t/m 26 mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die u meeneemt op een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is particulier bewoond en dus niet te bezichtigen.

(Foto: Henk van Bruggen - januari 2015)


Mandarijneend Henk van Bruggen

Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023