Familiewapen van Lennep �verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws van Huis te Manpad 2016
of 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022
Iconen en Symbolen
Iconen en symbolen

Dat is het landelijke thema van de Nationale Monumentendag, volgende maand, op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016. Op beide dagen kunt u van 10.00 tot 16.00 uur mee op een rondleiding onder leiding van gids door het park van Huis te Manpad, onder meer langs bovenstaande beelden. De beelden van Jan van Logteren uit 1732 zijn de 'iconen' van het Huis te Manpad. Ook de tuinvaas mag gezien worden. Na een rondleiding kunt u, wanneer u het nieuwe boek over Huis te Manpad aanschaft, thuis nog eens rustig nalezen over deze historische buitenplaats en haar iconen en symbolen. De huizen op Huis te Manpad zijn op deze Monumentendag niet toegankelijk, de rondleiding gaat door het park en de moestuin.

(augustus 2016)


Zomerwerk: fruitsnoei

De bijen zorgen voor bestuiving van de fruitbomen op Huis te Manpad. Dat doen ze zo goed - ook omdat er heel veel bloemen zijn - dat er veel te veel appels aan de takken verschijnen. Die worden te zwaar en wanneer er niet wordt ingegrepen kunnen de takken van de nog jonge bomen afbreken. Daarnaast zitten de jonge appeltjes elkaar in de weg. Ze hebben geen ruimte om te groeien waardoor ze heel klein blijven.

Vandaar dat de tuinbaas met vrijwilligster Mirjam aan het begin van de zomer fruitsnoei toepast, net als het krenten bij de druivenstok. Een rustgevend werkje.

Ook vrijwilliger worden? Zie dan hieronder.

(20 juli 2016)


zomer-fruit snoei 2016

In de 'Jurriaans-zaal' van Huis te Manpad vond op 8 juli de presentatie plaats van de volledig nieuwe en herziene versie van het boek

Het Huis te Manpad

Auteur Barbara Joustra overhandigde het eerste exemplaar aan Henrick van Lennep. In haar toespraak memoreerde Joustra het enthousiasme dat ze ondervond bij het maken van deze derde druk. Niet alleen vanuit de beherende Stichting, van de familie van Lennep, maar ook vanuit de huidige bewoners werden regelmatig nieuwe items en foto's aangeleverd.

Voortschrijdend inzicht is er over bijvoorbeeld de portretten van Elswout's Marcelis en zijn ega. Die blijken de Manpad's Van der Kamp en zijn vrouw Hester du Pire te zijn. Dit alles is verwerkt in deze nieuwe en fraai vormgegeven uitgave.

Vrouwen van het Manpad

Lucia Albers, Marina Matthijsen, Mieke Wilmink en Barbara Joustra. Dat zijn heden ten dage de belangrijkste vrouwen op het gebied van de historie van de Zuid-Kennemerlandse buitenplaatsen. Ze waren allen deze middag op de boekpresentatie aanwezig.

En van Lennep keek vanmiddag toe.

(8 juli 2016)


boekpresentatie


van Lennep

Boek Huis te Manpad
Nieuw boek over Huis te Manpad

De Stichting Huis te Manpad presenteert aanstaande vrijdag, 8 juli 2016, vol trots de derde druk van het boek over haar buitenplaats:

Huis te Manpad
huis, park en bewoners door de eeuwen heen

De eerste druk verscheen in 2003. Dat boek is al jarenlang uitverkocht. Het is zelfs tweedehands niet te verkrijgen. Maar vanaf volgende week is er een nieuwe versie met fraaie foto's en bijgewerkte teksten. Sinds de eerste uitgave is er veel gebeurd op Huis te Manpad. Maar ook is er informatie toegevoegd of zijn er gegevens door voortschrijdend inzicht gecorrigeerd.

Barbara Joustra

Auteur van deze derde, herziene druk, is wederom kunsthistorica Barbara Joustra. Joustra, werkzaam bij het Bureau Kunstcircuit, is kenner van de geschiedenis van buitenplaatsen en geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp. Joustra heeft op onderdelen hulp gekregen van Henrick S. Van Lennep.

Waar te koop?

Vanaf 9 juli is deze 200 pagina's tellende uitgave te koop na de rondleidingen op Huis te Manpad, bij het Grote huis. Ook bij boekhandel Blokker, Binnenweg 138 te Heemstede is het boek te verkrijgen. De prijs is � 19,95 per exemplaar.

(3 juli 2016)


Slangenpenning
Mieke Wilmink, cultuurgids van Kennemerland

Mieke Wilmink is al tientallen jaren de cultuurgids van Kennemerland. Genoeg reden om haar in het zonnetje te zetten.

Volksuniversiteit

Het begon allemaal op de Volksuniversiteit van Haarlem, jaren geleden. Daar gaf Mieke Wilmink les over de historie van de Kennemerlandse buitenplaatsen en landgoederen. Onderdeel van deze cursus waren rondleidingen, de theorie is leuk, maar het zien is veel leuker. Zoals op Beeckestijn, op Landgoed Elswout, op Waterland en op Huis te Manpad en vele andere cultuurhistoriche plekken. Mieke is d� specialist en was op menige buitenplaats regelmatig te zien, ook op plekken die voor anderen gesloten blijven.
Met haar lezingen en cursussen heeft ze tientallen jaren met veel enthousiasme haar liefde voor het culturele erfgoed overgebracht.

Slangenmuurpenning

Op een druk bezochte bijeenkomst in Leyduin waren, naast de familie, vele vertegenwoordigers van diverse organisaties en eigenaren van buitenplaatsen aanwezig.
Van Jaap Verschoor, voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek kreeg Mieke een penning overhandigd met daarin gegraveerd een slangenmuur. Van Jos Teeuwisse, bestuurslid Stichting Huis te Manpad, ontving Mieke de ets van de buitenplaats.

(24 juni 2016, � foto's Wilma van den Heuvel)


Penning

Penning

zaal

ets

Jaarverslag 2015

Deze maand is het jaarverslag beschikbaar gekomen waarin het bestuur verslag doet over 2015.

Er waren in 2015, voor het Huis te Manpad, twee opmerkelijke gebeurtenissen:
  • De bouw, de oplevering en de ingebruikname van de nieuwe werkschuur.

  • De zomerstorm die in juli 2015 aanzienlijke natuurschade bracht aan het park.

Stormschade

Het was de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de waarnemingen. Zuid-Kennemerland had het hoogste uurgemiddelde van 25 meter per seconde, volgens het KNMI.

Op Huis te Manpad moesten diverse bomen het ontgelden, zoals enkele fruitbomen - al zwaar door het gewicht aan appels - maar zelfs enkele eikenbomen gingen om, mede doordat ze volop in het blad zaten.

De klassieke ornamenten, de tuinvaas, de beelden en de slangenmuur van Huis te Manpad werden gelukkig niet geraakt. De schade bleef beperkt tot 'natuurschade'.

Meer lezen: Weeralarm 25 juli 2015 KNMI

(17 juni 2016)


zomerstorm 2015


Beheerder
Vrijwilligers gezocht!
Vind je tuinieren leuk?

Bijvoorbeeld voor een dagdeel per week?
Heb je ooit wel eens gedroomd om dat op een fraaie buitenplaats te mogen doen?
Dan heeft Huis te Manpad goed nieuws! Er worden vrijwilligers gezocht voor lichte tuinierwerkzaamheden.

Informeel team

In een klein, maar gezellig, teamverband doe je allerlei klussen: van schoffelen, wieden, harken en allerlei andersoortige maatregelen. Voor goed gereedschap en een duidelijke instructie wordt gezorgd.

Heb je interesse?

Heb je interesse? Bel dan met de beheerder van Huis te Manpad, Fred van der Hengst, voor een afspraak. Zijn mobiele nummer (maandag t/m vrijdag) is: 06-54695876.

(9 juni 2016)Schoonmaakactie
Zuilen schoongemaakt

Vorige maand heeft het bedrijf Snoep & Vermeer de monumentale poortingang van Huis te Manpad een voorjaars-schoonmaakbeurt gegeven.

Hogedrukspuit

Maar niet met de kracht van een hogedrukspuit. Daar zijn de meeste natuursteensoorten niet tegen bestand. Met een zachte, draaiende borstel �n veel water werd de aanslag en de algen van de afgelopen jaren verwijderd.

De sombere toegangpoort, ontworpen kort na 1730 door Adriaan Speelman, heeft nu een veel vriendelijker uitstraling. Later dit jaar krijgt het siersmeedwerk een opknapbeurt.

(juni 2016)Honing van Huis te Manpad

De bijen op Huis te Manpad maken de lekkerste honing. Vanuit hun bijenstal op Huis te Manpad vlogen ze naar de bloemen van de diverse fruitbomen in de boomgaard. Dat leverde dit voorjaar veel honing op!

Deze overheerlijke honing - Manpad Melange - is te koop op twee plekken:

Lommerse Delicatessen & Wijnen
Zwarteweg 26
Bennebroek


Slagerij Traiteur Bood & zonen
Zandvoortselaan 161
Heemstede-Aerdenhout


Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt!

(28 mei 2016)


honing 2016

Werkloods gerestaureerd

De 'werkloods', waar materiaal voor de fruitoogst zoals appel- en perenkisten staan opgestapeld, was nodig aan restauratie toe. Het pannendak lekte, de ramen waren gebroken, de deur hing scheef in zijn sponning en de wind had vrij spel.(foto rechts). Dankzij de inzet van vrijwilligers: Wil Zwetsloot, Gerard Pompe en Leo de Raat, is de werkloods perfect gerestaureerd (foto links). Een puik stukje werk!

(9 mei 2016, � foto Huib Koel/Fred van der Hengst)


Nieuwe loods

Oude loods

Beurr� diel in bloei

Op 2 april bloeide een eerste takje van het perenras Beurr� diel, langs de fraaie slangenmuur op Huis te Manpad. De bloemknoppen van de overige rassen staan op springen. Een paar wat warmere lentedagen - liever geen nachtvorst meer - en de boomgaard is een plaatje.

Stinzenplanten

De sneeuwklokjes zijn bijna uitgebloeid, maar de overige stinzenplanten zoals Stengelloze sleutelbloem, Sneeuwroem en het Armbloemig look staan of komen in bloei. De bloemen van het Japans groothoefblad moet u eens bestuderen wanneer u met de gids een wandeling maakt over ��n van de fraaiste buitenplaatsen van Nederland.

Kijk voor de excursietijden op de pagina Bezichtiging.

(3 april 2016)


Perenbloesem 2016


Dame van Stand
Wie kent de moeder van Betje Tulle?

Op 22 januari 1822 werd Betje Tulle geboren, aangegeven als dochter van Geertruijda Tulle, zonder opgave van vader, met als offici�le voornamen Geertruijda Elisabeth.

Buitenechtelijk kind

Betje is op de naam van haar min (zoogster) ingeschreven in het geboorteregister van Amsterdam. Maar eigenlijk was haar moeder een meisje uit de hogere kringen, die door de 19-jarige Jacob van Lennep rond eind april 1821 zwanger gemaakt was. Het kind werd door de familie van de moeder verdonkeremaand.

Op 21 mei 1855 erkende Jacob van Lennep Betje als zijn natuurlijke dochter, voor een Haagse notaris. Toen ze een jaar of negen was kwam Jacob haar geheel toevallig tegen en zag dat er slecht voor haar gezorgd werd. Toen zorgde hij voor verbetering, maar hij erkende haar pas nadat de zogenaamde moeder overleden was. Sindsdien noemde Betje zich Elisabeth van Lennep.

Daarna trouwde ze met Fran�ois Charles Fi�vez (1856), ging een tijdje naar Nederlands Indi�, maar kwam weer terug omdat haar man haar mishandelde. Betje heeft zelf nooit te horen gekregen wie haar moeder was, hoezeer ze haar vader ook smeekte de naam te noemen. Een deel van haar verleden is verwerkt in Van Lenneps roman Klaasje Zevenster.

Wie kent het complete verhaal? Wie weet wie de moeder van Elisabeth van Lennep was?

Dat vraagt Marita Mathijsen, die bezig is met een biografie over Jacob van Lennep.

(maart 2016)Snoeien doet groeien
Werken op een buitenplaats

'Het vak bankieren verdwijnt door de automatisering. Maar fruitbomen snoeien, dat blijft mensenwerk'. Het is ��n van de quotes uit de film 'Portret van een tuin', die Rosie Stapel maakte en te zien was op het filmfestival Rotterdam in 2015.

Jan Freriks, de oude snoeimeester

In een eeuwenoude moestuin op een Nederlandse buitenplaats werken een 85-jarige snoeimeester en de tuinman aan de leibomen. Tijdens het snoeien hebben de mannen gesprekken over voedsel, het weer, de wereld en delen ze kennis op het gebied van groente en fruitteelt.

Te midden van vers omgeploegde aarde, fruitbomen in de boomgaard en weelderige druivenranken worden we deelgenoot van de passie, gedrevenheid en kennis die de essenti�le ingredi�nten vormen voor het succesvol onderhouden van een grote moestuin. En van de noodzaak van geduld en relativering. Maar liefst vijftien jaar werkten ze samen aan de perenberceau. Zal hij dit jaar dan eindelijk gaan sluiten?

De snoeimeester is ondanks zijn hoge leeftijd onvermoeibaar en enorm bevlogen. Terwijl hij zich zorgen maakt over het verloren gaan van eeuwenoude kennis, stelt de jongere tuinman zich ten doel deze kennis en kunde over te nemen en door te geven. Ondertussen verstrijken de seizoenen.

De tuinvrouw werkt aan de groentebedden, de citrusbomen verlaten hun winterverblijf en er is een ontmoeting met appelbloesemsnuitkever. Augustus vormt de apotheose met een schijnbaar oneindige oogst en een weelde aan kleuren, geuren en smaken. Terwijl de rust daarna langzaam terugkeert in de natuur, gaat het werk van de tuinman te midden van de vallende bladeren en de rijp op de takken gewoon door. Alles heeft een tijd.

De film geeft een inkijkje in het werk op een buitenplaats, enigszins vergelijkbaar met Huis te Manpad.

(februari 2016)

Excursies van start

Op 2 februari beginnen de excursies op misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland.

Nieuw op het Huis te Manpad is de prachtige houten werkschuur die vorig jaar werd gebouwd. Maar u komt vooral vanwege de overweldigende rijkdom aan vroege bodembloeiers. Sneeuwklokje, krokus en winterakoniet zullen dit jaar vroeg bloeien.

Later in het jaar volgen voorjaarshelmkruid, bosanemoon, narcis, het zeer bijzondere Haarlems klokkenspel en nog veel meer soorten stinzenplanten.

Kijk voor de excursietijden op de pagina Bezichtiging.

(22 januari 2016)


Voorjaarsbloeiers

Restauratie muren uit de 18e eeuw
Restauratie tuinmuur 2016

Deze winter worden twee bakstenen muren uit de eerste helft van de 18e eeuw gerestaureerd. Het betreft de lange muur langs de Manpadslaan en die om de boomgaard langs de Herenweg.

Beertjes en lisenen

Niet alleen de steunbeertjes (zie foto), die de rechte muur staande houden, maar ook de 'lisenen' worden nagekeken en zonodig gerepareerd. Kapotte stenen worden vervangen. Lisenen zijn richels van uitspringende stenen die de muur een verfraaiing geven.

Tevens worden de muren opnieuw gevoegd. Vooral op maaiveldhoogte was de voeg vaak aangetast of bijna geheel weggespoeld.

 

De op de muur liggende dakpannen - zij beschermen de muur tegen inregenen, waardoor de voegen aangetast kunnen worden - zijn ook nagekeken en indien nodig vervangen.

Na de restauratie kunnen de oude muren de buitenplaats weer tientallen jaren beschermen.
Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Plevier uit Bloemendaal. De restauratie is mogelijk door een financi�le bijdrage uit diverse fondsen.

(foto: � Pieter d'Hont, januari 2016)

sponsorbord

Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023