Familiewapen van Lennep �verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws uit 2019


Ontspanning op Huis te Manpad

Dit jaar staan 'Plekken van plezier' centraal in het landelijke 'Open Monumentenweekend'.

Plezier en ontspanning waren belangrijke redenen om buitenplaatsen, zoals Huis te Manpad, in de zeventiende of achttiende eeuw te bouwen. Ze werden vaak gebruikt om daar feesten en partijen te organiseren. Om muziek te maken, te dichten of te dansen, of lekker te wandelen. Ook handig wanneer er belangrijke, internationale relaties op bezoek kwamen. Even weg uit de drukke stad.

Dat het park van het Huis te Manpad nog steeds een 'plek van plezier en ontspanning' is, wordt u duidelijk op een rondleiding. Op zaterdag 14 september vinden er vanaf 10.00 uur elk uur rondleidingen plaats onderleiding van een deskundige gids.

Vertrekpunt is bij de toegangspoort aan de Herenweg, vertrektijd: op het hele uur. Duur van de wandeling circa 1 uur, de reguliere wandeling van 10 uur duurt langer. Toegang gratis. De excursie gaat door het park, de huizen zijn niet te bezichtigen. Huisdieren worden niet toegelaten en de wandeling gaat soms over smalle paadjes: het is minder geschikt voor invalidewagen/rollator. De laatste rondleiding start om 15.00 uur.

(19 augustus 2019)
rondleidingen Manpad

Rondleiding op monumentendagappel zigeunerin

Zigeunerin

In de boomgaard van Huis te Manpad zijn een tien jaar geleden diverse nieuwe fruitbomen met oude rassen geplant. Die bomen, waaronder het appelras Zigeunerin, beginnen nu goed vrucht te dragen. Twee bomen zijn van het ras Zigeunerin.

Het ras Zigeunerin is een 'vroege' appelsoort en oorspronkelijk afkomstig uit Letland. In de maand augustus is de appel zo van de boom te eten, friszoet is de smaakomschrijving. Maar gisteren lagen er een tiental zigeunerinnetjes op de grond, vanwege de forse wind. Gelukkig vielen ze niet ver van de boom.

Door de val heeft ze wel een beurse plek opgelopen. Die zorgt voor een versnelling van het rottingsproces, waar vooral de gewone wesp en enkele vlinders profijt van hebben. Zij komen af voor de zoetigheid.

De nog gave appels kunnen nog snel verwerkt worden tot appelmoes. Lekker met gember, een lepel Manpad-honing en een bolletje roomijs.

2 augustus 2019Op zoek naar historische kleuren
van het Huis te Manpad

Bij het onderhoud aan de gebouwen hoort ook het verven. Eens in de zoveel jaar krijgt het hout van de ramen, de deuren, kozijen en de luiken, maar ook de diverse dakkapellen en de kroonlijst een schilderbeurt. Maar welke kleur ga je dan gebuiken?

Het bestuur heeft besloten dit jaar kleuronderzoeken te laten uitvoeren. En dan blijkt, als je een stukje openkrabt, dat er diverse lagen over elkaar heen geschilderd zijn. Lagen die terug te brengen zijn uit de periode van de 19e, de 18 en zelfs de 17e eeuw. Uit het onderzoek is gebleken dat de kleurstellingen van de gebouwen in de loop van de tijd regelmatig veranderd zijn.

Dodekop is zo'n kleur die vroeger gebruikt werd (zie de omlijsting van deze webpagina). Misschien is deze kleur bij Manpad alleen als een grondverf toegepast, omdat alleen de oudste, 17de eeuwse laag deze kleur bevat. Daarna zijn veelal kleuren als omber en goudoker toegepast. Voor de huidige schilderbeurt van het hoofdhuis is er voor gekozen de kleur zoals de kozijnen rond 1800 hadden, weer terug te brengen. Dit is de periode waarin de voorgevel zijn huidige aanzicht heeft gekregen. Het is nog geen uitgemaakte zaak welke kleur van de ramen bij een volgende schilderbeurt definitief de voorkeur krijgt, mede vanwege het argument dat de voorgevel ooit witgepleisterd is geweest.

Wanneer de kleuronderzoeken definitief zijn afgerond, is er in ieder geval een mooie documentatie en extra kennis beschikbaar over Het Manpad. Daarnaast zal dit een leidraad zijn voor de toekomstige kleurkeuzes van de gebouwen.

(juli 2019)


kleurenonderzoek

dodekop   goudoker   omber   gebroken wit    

Dodekop          Goudoker          Omber        Gebroken wit    lindehoning

Lindehoning van Huis te Manpad

Ondanks dat de grote lindebomen op het voorplein dit voorjaar gekapt zijn, staan er nog diverse lindebomen in de omgeving. Die hebben dit jaar uitbundig gebloeid.

De imker heeft heerlijke lindehoning kunnen oogsten, gemaakt door de honingbijen van Huis te Manpad. Wilt u ook genieten van een lokaal product?

Te koop bij de imker of bij enkele speciaalzaken in Heemstede en omgeving. Stuur een e-mail voor meer informatie.

10 juli 2019Snoeien doet groeien

Na de restauratie van de hoge westmuur in de boomgaard van Huis te Manpad zijn er jonge perenboompjes van het ras Legipont en Comtesse de Paris aangeplant. En nu, zes jaar later, is de gehele muur bedekt. De bomen hebben het naar hun zin.

Maar teveel groei wil je ook weer niet. Vandaar dat de fruitboomspecialisten besloten hebben om deze leipeer nu �n in de maand september te snoeien. Men hoopt zo meer fruitdragende twijgen te krijgen, in plaats van forse groeischeuten met alleen maar blad. Deze snoeivorm van leifruit heet 'Belgisch Hek'.

(juli 2019)


zomersnoei 2019


honingbijen

Zwerm op het Manpad

Als de imker van Huis te Manpad even niet oplet, gaat �en van zijn honingbijkoninginnen er vandoor. Dat doet ze niet alleen. Ze neemt een hele hofhouding bestaande uit een duizend werksters met haar mee.

Het vreemde is: ze gaat nooit ver weg. In de grote, oude appelboom voor de bijenstal strijkt de koningin neer. En de werksters kruipen om haar heen.

De overigen blijven verweesd achter op de oude lokatie en gaan direct aan de slag om een nieuwe koningin te 'benoemen'. Een intrigerende gemeenschap zo'n honingbijenvolk.

11 mei 2019Perenbloesem in bloei

Er zijn mensen, ook uit Heemstede, die nog nooit op Huis te Manpad zijn geweest. Onbegrijpelijk! Want het is ��n van de best bewaarde pareltjes uit de regio.

Speciaal voor die mensen hebben we het pareltje nog extra opgepoetst. De perenbomen staan te glimmen in de zon, langs de fraaie slangenmuur rondom de moestuin en boomgaard.

Kom kijken! Twee keer per week is er een excursie.

(foto: april 2019)


perenbloesem-manpad-2019


Ree�n

Ree�n op het Manpad

Als u over de Leidsevaart fietst, loopt of rijdt kijk dan even bij het passeren naar het Huis te Manpad. Wellicht ziet u ree�n lopen over de wildbaan!

Afgelopen week zagen we acht. Het was tegen zonsondergang. Ze wilden niet poseren voor de foto, vandaar dat alleen de witte spiegel, - de witte kontjes - nog zichtbaar is.

(foto: Wilma van den Heuvel, 19 maart 2019)Nieuwe lindebomen voor het Manpad

Het is gelukt. De nieuwe lindebomen staan in de grond en op de juiste plek.

Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft, ondanks de harde wind, de eerste van twintig nieuwe, jonge lindebomen in de grond gezet. Ze werd daarbij geholpen door Annelies van der Have (wethouder groen) en Sjaak Struijf (wethouder cultuur) van de Gemeente Heemstede.

Dit alles onder toeziend oog van het bestuur van de Stichting Huis te Manpad en vele genodigden. De jongste aanwezige, Imme, geboren en woonachtig op het Manpad en een verre nazaat van de familie van Lennep, deed er met hulp van zijn moeder nog een schepje zwarte grond bij. Wanneer hij met pensioen gaat, zal hij volop kunnen genieten van het geboomte van het Manpad.

Meer informatie over de bomen op de lindebomen-pagina

(11 maart 2019)


lindenplanten, maart 2019
plantenlindebomen planten lindebomen


De kap van de lindebomen

Het was gepland. Er was een heus draaiboek. In februari 2019 zou het gaan gebeuren. De kap van de lindebomen.
Maar als je dan het voorplein nu ziet, dan doet het toch een beetje zeer. Zo'n kaal gezicht. Je mist de vertrouwde uitstraling.

Gelukkig staat er ook in het draaiboek dat er volgende week nieuwe, jonge lindenbomen geplant gaan worden.
En de belofte dat die zeer goed worden onderhouden, zodat over twintig, dertig misschien veertig jaar iedereen zal zeggen:

Dat hebben ze goed gedaan!
Toen, in tweeduizendnegentien.

Meer informatie over de bomen op de lindebomen-pagina

(foto: Wilma van den Heuvel, maart 2019)


lindekap, februari 2019


bosuil 2019

Op eieren zitten

In het park van Huis te Manpad hangen twee uilenkasten. Ze worden onderhouden door de uilenman, Coen Visser. Het ene jaar - wanneer er relatief veel muizen zijn - wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de 'kraamkamer'. Andere jaren blijven ze leeg.

Eind februari werd deze foto genomen. Gezien de houding van de uil (broedse houding en de prooi, een merel) staan de eieren op springen. We laten het vrouwtje verder met rust.

(foto: Coen Visser, februari 2019)Excursies Huis te Manpad
levende historie in een mooie groene omgeving

Op zaterdag 2 februari a.s. beginnen de wekelijkse excursies op Huis te Manpad, misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. De tuinbaas heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten, waardoor de Buitenplaats er prachtig verzorgd bij ligt. Manpad is beroemd vanwege de overvloedige stinzenflora en vooral de vele sneeuwklokjes zijn de moeite waard. Kom vroeg in het seizoen, want de bloemenpracht is, zoals de laatste zachte winters gebruikelijk, vroeg in het jaar te zien.

Nieuwe lindebomen en nieuwe reigersoort
De linden aan de Wildlaan zijn opgekroond en kunnen verder als fraaie randbomen langs deze zichtlijn doorgroeien. De nieuwe bomen, die dienen als vervangers van de oude linden op het voorplein, zijn gearriveerd en staan klaar om geplant te worden. Het is nu wachten op een goed moment. Er is een nieuwe vogelsoort op Manpad vastgesteld: de grote zilverreiger. Deze reigersoort is, na decennia lang uit ons land verdwenen te zijn geweest, weer als broed- en standvogel teruggekomen en zeker in de wintermaanden geen zeldzaamheid meer. Spiegelend in de vijver bij het grote huis, is de zilverreiger een hoffelijke verschijning!Galanthus nivalus plenus
� foto: Huib Koel

Sterappels en beheerplan
Helaas is de aanplant van een aantal pruimenbomen na een aantal jaren geen succes gebleken. Deze fruitbomen zijn nu vervangen door appelbomen van het ras sterappel. Dit smakelijke bewaarappeltje is in particuliere collecties bezig met een comeback. Verder is er een nieuw beheerplan in voorbereiding, waarbij bestuur en tuinbaas zorgen voor een zorgvuldig en planmatig beheer van deze fraaie buitenplaats.

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die u meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag.

Meer informatie over de vervanging van de lindebomen: lindebomen-pagina.
Meer informatie over bezoek op de pagina: bezichtiging.

17 januari 2019


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

/table>

twitterverKennemerland.nl