Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws uit 2020


Valfruit is lekker!

Diverse vogels profiteren van het 'valfruit', vruchten die op de grond gevallen zijn en door de beurse plek niet lang houdbaar.

Maar voor bepaalde soorten vogels is het een lekkernij. Hier zit een Zwartkop-vrouwtje te genieten van een appel, die als wintervoer aan een boomtak is gestoken.

Ook Merels vinden halfrottend fruit een lekkernij, terwijl andere vogels zoals mezen hun 'neus' ervoor ophalen. Die gaan liever voor de zonnebloempitten en andere zaden.

14 december 2020

Zwartkop (v) op bismarck-appel

Rood met witte stippen

Al enkele jaren verschijnen in de herfst naast de grote toegangspoort van Huis te Manpad een aantal vliegenzwammen. U kent die paddenstoel vast wel. Die met die rode hoed en witte stippen.

En het gebeurt bijna elk jaar dat één of twee exemplaren van die mooie paddenstoel op z'n zijkant ligt. Geknapt of afgebroken, zoals op de foto te zien is. Volgens ons is dit een duidelijk en overtuigend bewijs dat er kabouters leven in het parkbos van Huis te Manpad.
Of denkt u van niet?

24 oktober 2020


      
Vrijwilligers gefêteerd

In een heerlijk najaarszonnetje kwamen vorige week vrijdagmiddag de vrijwilligers bijeen. Drie vrijwilligers (Annelies, Niko en Peter) werden door Ed Cousin, voorzitter van de Stichting Huis te Manpad, extra in het zonnetje gezet omdat zij al 25 jaar als gids betrokken zijn bij misschien wel de fraaiste buitenplaats van Nederland.

De middag begon met koffie/thee met appel/perentaart, gemaakt met fruit van het Manpad (Appel: Bismarck Peer: Bonne Louise), die al snel overging in een borrel met heerlijke hapjes dankzij de goede zorgen van tuinbaas Bas van der Hengst.

Ook vrijwilliger op Huis te Manpad willen worden? In het groenbeheer zijn altijd enthousiaste vrijwilligers welkom.
Stuur dan een e-mail naar

23 september 2020Wat je van ver haalt, is lekker

Je zou het aan de naam niet zeggen: maar het appelras van deze fraaie, rode appels aan de halfstamboom komt van verre. Het is de Bismarck, een fameuze naam. Deze appel wordt ook wel Prince Bismarck genoemd. En komt dus niet, wat je zou verwachten, uit Duitsland.

Deze sappige appel is ontstaan rond 1870 in Tasmanië en via Nieuw Zeeland naar Europa gebracht. De appel is vernoemd naar de voormalige Duitse nederzetting Bismarck, inmiddels onderdeel van de hoofdstad Hobart. Ondanks dat de ras het prestieuze certificaat 'first class' van de Royal Horticultural Society won in 1887, is de teelt na 1930 sterk afgenomen. Het is inmiddels een zeldzaam ras geworden.

Op diverse plekken in de wereld staan nog hele oude appelbomen van dit ras. Eigenaren zeggen dat de boom ook na ruim 100 jaar nog veel fruit voortbrengt.

In de literatuur staat dat dit een goede moesappel is, die goudgele appelmoes oplevert. Maar de appel doet het ook goed in appeltaart. De appel bevat veel vitaminen C.

7 september 2020

Bismarck

Apollo is jaloers op zijn zus Diana

Afgelopen week is het gerestaureerde schild teruggeplaatst op de uitbouw van het linkerkoetshuis. Het bovenste deel is geheel vernieuwd waarbij het ornament op fraaie wijze rimpelloos overloopt.

Een puik stukje beeldhouwwerk dat is uitgevoerd door Gert van den Dikkenberg, uit Veenendaal, specialist in monumentaal houtsnijwerk.

Nu staat Diana, de godin van de wilde natuur en de jacht, weer te stralen onder het baldakijn. Haar tweelingbroer Apollo, god van de dichtkunst en muziek, staat als pendant in het rechterkoetshuis. Hij kijkt vanaf de overkant jaloers naar het fraaie schild boven het baldakijn van zijn zus.

4 juli 2020


      
Goed natuurbeheer, dat zie je aan de details

Als het droog is, groeit het gras minder hard. Dan hoef je het dus ook minder vaak te maaien. Maar als je dan op de maaimachine zit, dan moet je nog goed kijken wat je maait en wat niet. Daaraan herken je goed natuurbeheer. Dat vergt natuurlijk wel enige kennis van de Nederlandse flora van de man/vrouw achter of op de maaimachine.

Op Huis te Manpad, een natura2000-gebied, hebben ze dat feilloos voor elkaar. Het voorplein is in klassieke Franse tuinstijl aangelegd. Daar staan nieuwe lindebomen. Het gras wordt daar slechts enkele keren per jaar gemaaid. Daaromheen, langs de waterkant, wordt het gras relatief kort gehouden. Zo nodig wekelijks wordt het gras gemaaid. Maar als er dan langs het randje twee toortsen opduiken, dan maai je daar natuurlijk even omheen. Niet dat het hele bijzondere planten zijn, maar het gaat om het principe. En wellicht zijn er enkele solitaire bijen of vlinders die specifiek van deze plant afhankelijk zijn. Zoals de (rups van de) kuifvlinder bijvoorbeeld.

22 juni 2020Honing van een Romaans appelras

Het fraaie voorjaar met volop bloeiende fruitbomen kwam de honingbijen op Huis te Manpad goed van pas. Van de overvloedige nectar hebben ze heerlijke honing gemaakt, die de imker nu heeft geoogst.

Eén van de fruitbomen is van een zeer oud ras. Waarschijnlijk werd de 'Court Pendu Plat' al in Frankrijk door de Romeinen gekweekt. 'Court Pendu' verwijst naar het korte steeltje waarmee de appel aan de twijg zit. Deze appelboom bloeit pas laat in het seizoen, waarmee vorstschade wordt voorkomen. De vorm van de appel is afgeplat.

De overheerlijke voorjaarshoning van Huis te Manpad is te koop bij delicatessenwinkel Lommerse, Zwarteweg in Bennebroek of bij Versmarkt Van der Weijden, Amstellaan in Heemstede.

15 juni 2020

Court Pendu Plat

Fred, 50 jaar verbonden aan Manpad

Oud tuinbaas Fred van der Hengst is dit voorjaar 50 jaar betrokken bij de buitenplaats. Eerst als één van de tuinlieden, later tuinbaas en beheerder en nu als adviseur.

Journalist Guusje Tromp uit Heemstede maakte een mooie reportage voor het Haarlems Dagblad. Voor abonneehouders nog te lezen op de website van het Haarlems Dagblad.

5 juni 2020


Manpad gaat weer open!

Bezichtiging van de buitenplaats Huis te Manpad is vanaf zaterdag 6 juni weer mogelijk. Onder leiding van een gids krijgt u, al wandelend door het park, alles te horen van deze fraaie buitenplaats in Zuid-Kennemerland.

Deze rondleiding is alleen mogelijk wanneer de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen: minimale afstand van 1,5 meter en alleen mogelijk als u geen griepverschijnselen vertoont.

Graag begroeten wij u weer op zaterdagochtend 10.00 uur bij de toegangspoort aan de Herenweg.

19 mei 2020


En de Tuinfluiter zingt!

Het hakhoutbos op het vochtige gedeelte van het park, daar waar de bomen enkele jaren geleden zijn teruggezet, zijn de elzen, esdoorn, de vogelkers (europese) en een enkele es weer gaan uitlopen.

Dat dichte struweel is niet alleen een zeer geschikt biotoop voor het ree, maar ook voor de tuinfluiter (Sylvia borin). Deze fraaie zangvogel is te herkenen aan zijn doorlopende zang. Lijkt een beetje op de merel, maar dan veel sneller. Verwarring met de zwartkop (Sylvia atricapilla) is heel goed mogelijk.

Door op deze link te klikken, krijgt u de tuinfluiter van het Manpad te horen. In 36 seconden neemt het vogeltje maar één keer de tijd om adem te halen, zo lijkt het.

27 april 2020


Charlotte en de appels

Van beiden hield Johannes Vahldiek, schilder en fruitteler in het noorden van Duitsland. Met Charlotte trouwde hij en de anderen werden door hem veredeld. Zijn 'nummer 3', hier in volle bloei op Huis te Manpad, kreeg later de naam 'Holsteiner Cox'. Het is familie van de Cox Orange en tegenwoordig een van de belangrijkste cultivar's in Sleeswijk-Holstein.
Een middelgrote handappel, groengeel tot rood, die eind september plukrijp is en voor consumptie geschikt. De Pomologische vereniging beschrijft deze appelsoort als: 'voor wie een echte Cox’s smaak wil zonder alle ziekte perikelen van een Cox’s Orange Pippin'

25 april 2020Bloeiend Belgisch Hek

De peren van het ras Comtesse de Paris langs de hoge westmuur op Huis te Manpad staan volop in bloei. En dat is nu een plaatje. De snoeivorm, in een ruitvorm, heet Belgisch Hek. 'Als je door de boomgaard loopt, word je vanzelf vrolijk. Zo mooi is het.'

'De zomersnoei die vorig jaar september is uitgevoerd, geeft goede resultaten', zegt Fred van der Hengst. 'Je kan het zien aan de bloemschikking: de bloemen zitten niet alleen bovenaan, maar verdeeld over de gehele muur. En zo hoort het'.

Comtesse de Paris is een smaakvol perenras die pas laat in het jaar geoogst wordt: in november of december. Wanneer de bestuivers (solitaire bijen, de honingbijen maar ook zweefvliegen en vlinders) hun werk goed gedaan hebben, en er geen nachtvorst is die de bloesem kan beschadigen, hangt het in de herfst vol met fruit. Over een half jaar zullen we een foto plaatsen van het fruit aan de hoge fruitmuur.

Fred, de voormalige tuinbaas, is nog steeds deels werkzaam op Huis te Manpad, ook als adviseur. Afgelopen maart was hij 50 jaar betrokken bij de buitenplaats.

Door de coronapandemie zijn er dit voorjaar geen excursies op Huis te Manpad. En dat is jammer omdat de buitenplaats niet alleen bekend is van de vele soorten, in het voorjaar bloeiende stinzenplanten, maar ook vanwege het bijzondere leifruit in de boomgaard.

10 april 2020

Comtesse de Paris

bloei 2020
Bloeiend Belgisch Hek

zomersnoei 2019
Zomersnoei in 2019

Dooie mus

Bezichtiging van de buitenplaats Huis te Manpad is helaas momenteel niet mogelijk. En dat is jammer nu de fruitbomen langs de slangenmuur in bloei staan. Daar kunt u dus dit jaar niet van genieten.

Het goede nieuws is dat de Stichting net een nieuw beleidsplan heeft opgesteld, met als voornaamste doel: behoud van de buitenplaats als levend monument. Komt u volgend jaar genieten van de prachtige fruitbomen?

4 april 2020


Buitenplaats gesloten!Om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen
zijn er tot nader aankondiging geen rondleidingen!
Onze excuses voor het ongemak.

18 maart 2020


schild
Nieuw schild voor koetshuis

Het beeld van Diana, godin van de jacht, staat in het midden van het linker koetshuis. Het staat onder een afdak dat versierd wordt door een houten schild.
Dat schild was dringend aan restauratie toe, want het bovenste deel was compleet verrot. Die klus is op zeer fraaie wijze uitgevoerd door houtbewerker G. van den Dikkenberg (in het midden op de foto).
In de komende weken wordt het houtwerk geschilderd en vervolgens weer op zijn oude plek geplaatst.
Links tuinbaas Bas van der Hengst, geheel rechts adviseur Gerard Achterhof.

En het schild boven Apollo, bij het rechterkoetshuis?
Die is van natuursteen!

23 maart 2020
foto: Wilma van den HeuvelBuitenplaats van Van Lennep
door leidingbreuk zonder drinkwater

Op zaterdag 15 ontstond er in de ochtend een breuk in de waterleiding bij de toegangspoort van Huis te Manpad.

Hierdoor was de historische buitenplaats, ooit eigendom van de familie van Lennep - de initiators van het Gemeentewaterleidingbedrijf Amsterdam (nu Waternet) - een groot deel van de dag verstoken van drinkwater.

Grote plassen ontstonden er op het fietspad en de rijweg. Het overtollige water liep weg via de drainagebuizen richting ringsloot.

Om kwart voor vier was de breuk nog niet gedicht, maar Waternet gaf aan het probleem vandaag nog te verhelpen. Over de oorzaak van het ontstaan van de leidingbreuk was nog niets bekend.

15 februari 2020

Wateroverlast door leidingbreuk
© foto: Bas van der Hengst

bekermos
Korstmossen op het Manpad

Op de excursie door het park, die deze maand weer van start zijn gegaan, gaat de meeste aandacht uit naar de stinzenplanten. De kleurrijke bloeiende bolletjes en knolletjes zoals winterakonieten, sneeuwklokjes en bosannemonen.

Maar er valt nog meer te ontdekken! Zoals dit fraai bekermos, dat op schrale grond voorkomt maar ook soms aan de voet van een oude boom staat. Het is een korstmos, een samenlevingsvorm tussen een alg en een schimmel. Soms moet je even zoeken, maar wanneer je deze kleine bekertjes door een loepje bekijkt, gaat er een wereld voor je open.

Excursies zijn er deze maand op zaterdagochtend om 10.00 en dinsdagmiddag om 14.00 uur.

februari 2020Hakhoutbeheer

Afhankelijk hoe dik je de stammetjes wilt hebben, kap je de uitgelopen loten van de bomen op de venige strandvlakte om de zeven of vijftien jaar.

Deze winter is besloten om een deel van het elzen-esdoorn opschot 'terug te zetten', te kappen. Stonden er in het verleden ook veel essenbomen: door de essentaksterfte is die boom bijna uit het vochtige biotoop van Huis te Manpad verdwenen.

Het werk is deze winter gedaan door de vrijwilligersploeg van Waternet. Dank voor de inzet en het enthousiasme!

januari 2020

Hakhoutbeheer Manpad
© foto: Bas van der Hengst


Excursies Huis te Manpad
ook dit seizoen weer de moeite waard

Op zaterdag 1 februari a.s. beginnen de wekelijkse excursies op Huis te Manpad, misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. De rijke historie van deze Buitenplaats is zeer goed bewaard gebleven. Daarbij is Manpad beroemd vanwege de overvloedige stinsenflora en vooral de vele sneeuwklokjes zijn de moeite waard. Kom ook nu weer vroeg in het seizoen, want de bloemenpracht is, zoals de laatste zachte winters gebruikelijk, vroeg in het jaar te zien.

Nieuwe lindebomen op het voorplein
© foto: Bas van der Hengst

Nieuwe lindebomen
Naast de vroege bloeiers is er veel meer te vertellen over de buitenplaats. In 2019 zijn de laatste linden op het voorplein vervangen. Het was een spectaculaire operatie. Op exact de zelfde plek van de oude linden zijn nieuwe linden geplant in het specifieke driehoeksverband. Deze zijn gekweekt uit stekjes van de oude bomen zodat de Huis te Manpad-linden met bijzondere groeiwijze behouden blijven. De eerste boom werd geplant door Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, en de wethouders Annelies van der Haven en Sjaak Struif van de gemeente Heemstede.

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de excursie-gangers meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com. Dit seizoen wordt ook gestart met het geven van lezingen met beelden over het heden en verleden van Manpad. Informatie hierover is aan te vragen bij Peter de Jong.

januari 2020


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

twitter©verKennemerland.nl