Familiewapen van Lennep  verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944
Geschiedenis
Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact
Foto's


Ook zweefvliegen zijn goede bestuivers

Langs de meest oostelijke dwarsmuur in de boomgaard van Manpad staan de bramenstruiken in bloei. Zachtrose bloemen schitteren in het zonlicht en trekken allerlei insecten aan.

Niet alleen de honingbijen van de imker, of de hommels en andere wilde bijen, maar ook deze zweefvlieg. Deze Grote Narcisvlieg (Merodon equestris) ziet er kleurrijk uit. En door de lange beharing zou je haast denken dat het een hommel is. Maar een hommel heeft lange antenne's en deze vlieg niet.

Zweefvliegen worden onderschat als het om bestuiving van bloemen gaat. Dus ook zweefvliegen hebben onze aandacht nodig. De naam narcisvlieg heeft te maken dat de larven in bloembollen leven.

(23 mei 2024)Grote narcisvlieg op braam


Zonnewijzer

Gerestaureerde zonnewijzer terug in functie

De herkomst van de natuurstenen zonnewijzer is niet geheel duidelijk. Een familielid van Van Lennep heeft de zonnewijzer in 1982 in de moestuin van de buitenplaats gezien. Naar aanleiding daarvan is de zonnewijzer in 1987 beschreven door de heren Booda en Van Rhijn, beide toen lid van de zonnewijzerkring. Naderhand is de zonnewijzer in de kelder van het huis beland.

Daar lag hij jarenlang te verstoffen. Maar recent kreeg de zonnewijzer, na een grondige restauratie, weer een prominente plek in het park.

Lees alles over de zonnewijzer in de pdf.

(mei 2024)Bloeiende perzikboom

Dat een bloeiende perzik een aandachtstrekker is, weet ook deze solitaire bij. Hij heeft zich verschanst in een perzikbloem en kijkt net over de rand naar de fotograaf.

Op de foto wil hij eigenlijk niet, zijn intentie is om een vrouwelijke wildebij te versieren. Zij komt niet speciaal voor hem, maar voor de nectar en het stuifmeel. De donkerroze bloeiende perzikboom staat langs de slangenmuur in de boomgaard en is een echte eye-catcher.

Solitaire bijen leven niet in een kolonie. De vrouwelijke bij maakt zelf een nest dat bestaat uit verschillende cellen, zoekt voedsel én een partner. Vervolgens legt ze een bevrucht eitje in een cel.

Meer informatie over het interessante leven van de wilde bijen is te vinden op de wildebijen website. Daar staat ook informatie hoe u solitaire bijen kunt helpen, door nestgelegenheid te maken en (inheemse) voedselplanten in de tuin te zetten.

(29 maart 2024)Bloeiende perzik ©verKennemerland
Toegangshek overtuin ©verKennemerland

Het hek is terug op de dam!

Op woensdag 13 maart heeft de Heemsteedse loco-burgemeester Eveline Stam tijdens een feestelijke bijeenkomst het 'oude, nieuwe' hek dat toegang geeft tot de 'overtuin' officieel geopend.

Tien jaar geleden werd de Stichting Huis te Manpad weer eigenaar van het grondgebied tegenover de buitenplaats, aan de andere zijde van de Herenweg. Toen, dankzij de welwillende verkoop door de Stichting Nelis-van Dril, voorkwam Stichting Huis te Manpad onderbreking van de monumentale zichtas, die de buitenplaats zo kenmerkt.

Het grondgebied aan de andere zijde van de Herenweg was jarenlang in gebruik als bollenland, en die functie heeft het nog steeds. De toegang tot het gebied loopt via een dam en werd ooit afgesloten door een monumentaal hek. Dat hek - het stond jarenlang bij Het Oude Slot in Heemstede - heeft nu weer zijn oorspronkelijke standplaats.

De restauratie en plaatsing is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de J.D. Ruigrok Stichting, Dinamo fonds en de Gemeente Heemstede.

(13 maart 2024)Mooie lente!

De winterakonieten zijn uitgebloeid, en de bloei van het sneeuwklokje loopt ook al op zijn eind. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere planten die in het vroege voorjaar in bloei komen.

Op de strook met kale grond voor de slangenmuur in de boomgaard staat dit kleine plantje te bloeien. Uit een bladrozet komen diverse bloemstengels. De witte, kleine bloemen lijken uit acht bloemblaadjes te bestaan. Maar als je goed kijkt: het zijn er vier die diep ingesneden zijn. En daarmee voldoet Draba verna aan de familie van de kruisbloemige. Vroegeling is de Nederlandse naam.

Vroegeling behoort tot de zogenaamde winterannuellen. De plant overwintert als rozet, bloeit in het vroege voorjaar. En in de droge, hete zomer is de plant verdwenen. De zaadjes beginnen pas aan het begin van de herfst te kiemen. Dus voor de tuinbaas geldt het advies: nog even niet schoffelen.

Beleef de lente eens op een wandeling op Huis te Manpad want er bloeien nog veel meer voorjaarsplanten op de buitenplaats.

(8 maart 2024)vroegeling op Huis te Manpad ©verKennemerland


Bloeiende crocus op Huis te Manpad ©verKennemerland

Winterakonieten, sneeuwklokjes en crocus.

Het is nog winter. Bewolkte dagen met een gure wind. Toch beginnen de sneeuwklokjes langzaam maar zeker in bloei te komen. Ook de winterakonieten steken hun gele kopjes omhoog wanneer even de zon te voorschijn komt.

Huis te Manpad staat bekend om de grote hoeveelheid en de verschillende soorten stinzenplanten. Trudy Woerdeman is specialist in deze specifieke planten en roept in haar boek 'Tuinieren met stinzenplanten' iedereen op om dit 'tuincultureel erfgoed' te koesteren, te behouden en goed te beheren. Woerdeman heeft in het verleden uitgebreid onderzoek gedaan naar het park van Huis te Manpad.

Beleef de vreugde van het vroege voorjaar in de tuin door mee te lopen op een excursie op zaterdagochtend of dinsdagmiddag. Echt een aanrader!

(februari 2024)


Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van 1 februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de excursie-gangers meeneemt voor een boeiende wandeling.

Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursieco rdinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com.

januari 2024


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

twitter ©verKennemerland.nl