Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina slangenmuur

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's

'Manpadicae quercus aviumque habitacula fagi
et domui tiliae tegmina grata meae...'

Eerste dichtregel van 'Aan de bomen van het Manpad'
David van Lennep, 15 juli 1849

Romantische landschapsstijl

Een wandeling door het park betekent een stap in het verleden. Na elke bocht of wending verandert het uitzicht, precies zoals de ontwerpers van de Engelse landschapsstijl het bedoeld hebben. Met doorkijkjes, tussen bomen of de weerspiegeling in het water. Het Huis te Manpad straalt rust en allure uit. En dat langs de drukke Herenweg, midden in de Randstad.

Franse landschapsstijl

De restanten van de Franse landschapsstijl zijn nog waarneembaar met de symmetrie op het voorplein en de zichtas over de wildbaan. De sculpturen in het park geven deze buitenplaats net even meer cachet dan de tuin van de buren. En dat was nu ook precies de reden om ze hier te plaatsen.

Stinzenplanten

Knolletjes en bolletjes werden van heinde en verre gehaald om het park te verfraaien. Een rijke natuur aan stinzenplanten, zoals scilla's, anemonen, sleutelbloemen is het gevolg.

Boomgaard met druivenkas

In de boomgaard met vele hoog- en halfstamfruitbomen, staat een druivenkas met een wijnrank (Frankenthaler) van meer dan 125 jaar oud.

Langste slangenmuur

De slangenmuur is een bezienswaardigheid op zich. Tegen deze kronkelende muur, gebouwd tussen 1720 en 1740, staan hele oude fruitboomrassen. Die bomen zijn in een hele specifieke leivorm gesnoeid. Het is de langste slangenmuur van West-Europa, meer dan 200 meter.

Zacht fruit

De grote bessenkooi, waarin ondermeer aalbessen, japanse wijnbes en aardbeien staan, zorgt ervoor dat de vogels buiten blijven, in plaats van binnen.

Unieke planten

Van de inheemse flora is het Groot Springzaad (Impatiens noli-tangere) een kenmerkende plant, gebonden aan het vochtige, venige milieu van de strandvlakte.
Dat er orchideeŽn jaarlijks bloeien, wijst op succes in het beheer van de schrale, vochtige graslanden.

Meer op internet lezen over...
Engelse landschapsstijl    Baroktuin    Stinsenplanten    Slangenmuur

voorjaarszonnebloem en wilde hyacint Zandbij: Andrena fulva Huis te Manpad voorjaar 2012
 

twitter ©verKennemerland.nl