Familiewapen van Lennep  verKennemerland terug naar beginpagina De architect
Geschiedenis
Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact
Foto's

Renovatie/Restauratie/Verduurzaming Huis te Manpad

Met groot genoegen kondigt het bestuur van de Stichting Huis te Manpad de start aan van een omvangrijk renovatie- en restauratieproject om het Huis te Manpad toekomstbestendig te maken.

Het is een enorm project dat globaal uiteenvalt in drie categorieën: het huis, het interieur en de restauratie van de beroemde behangschildering van Jurriaan Andriessen. In de afgelopen jaren zijn er met hulp van vele specialisten en met diverse instanties uit binnen- en buitenland verschillende plannen ontwikkeld. Een klein voorbeeld: om de verloren gegane functionaliteit van de schuiframen terug te brengen, wordt gelijktijdig de isolatiewaarde verhoogd. Maar zo zijn er tientallen items te noemen. Verduurzaming wordt in dit project met hoofdletters geschreven.

Nu de eerste, benodigde vergunningen verleend zijn, kan het werk beginnen. Daarvoor zijn landelijke specialisten op het gebied van monumentale restauratie uitgekozen. Het project gaat naar verwachting circa 12 maanden duren. Op deze speciale projectpagina leest u op regelmatige basis een verslag van de werkzaamheden.

november 2024



Manpad in de pers

Het Haarlems Dagblad besteedt in haar regio-editie Haarlem ook aandacht aan de renovatie van Huis te Manpad. Redacteur Marcel Tabbers was op bezoek en sprak met de uitvoerder Koen van der Eng.

Voor het volledige artikel: Lees hier verder


Het blad Monumentaal, een magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen, vermeldt het project op hun website Monumentaal.com.

Ook in het lokale huis-aan-huisblad 'Heemsteder' is er aandacht voor het project.

4 december 2024





50 jaar Nico de Bont

De aannemer

De hoofdaannemer van het project is aannemingsbedrijf Nico de Bont BV uit Vught, onderdeel van TBI Holdings. Bij het bedrijf, opgericht in 1960 door Nico de Bont en zijn vijf zonen - werken bijna 100 mensen en het is gespecialiseerd in renovatieprojecten. Het was of is betrokken bij diverse grote en landelijk bekende projecten in Nederland, zoals de Domtoren van Utrecht, het Monument op de Dam en het gebouw van de Tweede Kamer op het Binnenhof in Den Haag.

'Het is onze missie om monumentaal erfgoed te behouden voor de toekomst', stelt het bedrijf op haar website. 'We geloven erin dat monumenten moeten leven. Anders vergaan ze. Vitaal leven in monumenten vraagt op haar beurt weer om hedendaags comfort en om lage energielasten. Zodat gebruikers en eigenaren hun monumenten blijven omarmen.'

In de regio Zuid-Kennemerland heeft het bedrijf gewerkt aan de renovatie en uitbouw van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Uitvoerder bij het project Manpad is Koen van der Eng.

(december 2024 - foto: Nico de Bont BV)



Het Grote Huis wordt ingepakt

De eerste zichtbare werkzaamheden zijn afgelopen week begonnen! Er is een speciale bouwbrug aangelegd omdat de klassieke poort niet breed en stevig genoeg is voor zwaar vrachtverkeer; de stenen boogbrug naar het eiland is verstevigd en de bouwketens zijn geplaatst.

Er is ook begonnen met de 'scaffolding construction', de steigerbouw. Het gehele huis wordt ingepakt, zodat er ook in wat mindere weersomstandigheden doorgewerkt kan worden.

29 november 2024 (foto: Huib Koel)

de werkzaamheden zijn gestart




Vleermuiskast

Plaatsing vleermuiskasten

Ter voorbereiding op een ingrijpende renovatie van Huis te Manpad in 2024/2025 zijn er afgelopen zomer vleermuiskasten geplaatst rond het Grote Huis en de koetshuizen.

Uit onderzoek door het ecologisch bureau Blom Ecologie BV blijkt dat er mogelijk vier soorten vleermuizen de gebouwen - bijvoorbeeld in de spouwmuren - als kraam- dan wel als zomerverblijf gebruiken. Het gaat om de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger en gewone grootoorvleermuis.

Nu hebben vleermuizen ieder hun specifieke wensen wat huisvesting betreft. Vandaar dat er verschillende soorten kasten geplaatst zijn. Om ze te verleiden tot een verhuizing staan de kasten binnen een straal van 50 meter van de bebouwing.

Het aantal geplaatste tijdelijke voorzieningen - 24 kasten - is ruim afgestemd op het verwachte aantal vleermuizen: ze kunnen kiezen waar ze willen verblijven en ze zullen geen verdere last ondervinden van de geplande werkzaamheden.

(november 2024 - foto: Bas van der Hengst)




vrijwilligers plaatsen de kasten
mei 2024 - foto: Huib Koel

Deze website gebruikt 'cookies' uitsluitend voor analyse.

X ©verKennemerland.nl